Hoe valse webshops herkennen ?


Onze redactrice is een ervaren online shopper sinds 2000, maar een paar maanden geleden shopte ze voor het eerst in een fake webshop. Een totale shock was het. Hoe had ze in de val kunnen lopen? En wat had ze kunnen doen om het te voorkomen?Test Aankoop ontmaskert 800 valse webshops
Test Aankoop ontmaskerde onlangs 800 valse webshops die bestaande Belgische .de -domeinnamen misbruikten. Ze schakelden de FOD Economie en DNS Belgium in om ze offline te halen. Extra maatregelen om de plaag aan fake online shops zijn hoognodig!
Een webshop voor kleding met een URL als weinighaar.be is helaas geen uitzondering. Internetcriminelen kopen massaal bestaande domeinnamen op waarvan de registratie is verlopen. Vervolgens zetten ze er een webshop in voor (vaak merk-)kledij, -schoenen of accessoires tegen té aantrekkelijke prijzen.
Hun doel: zoveel mogelijk mensen doen klikken en kopen. Maar wie bestelt, riskeert helemaal niets te ontvangen of erger: een geplunderde bankrekening.
De malafide webshops zijn eenvoudig te vinden via een zoekmachine of advertenties op sociale media. Door te googelen vond Test Aankoop er uiteindelijk 800 en vroegen ze de FOD Economie en DNS Belgium om de gevonden sites offline te halen.
Een succes, maar helaas slechts het topje van de ijsberg. Volgens webanalisten zijn er wereldwijd 700 000 malafide webshops en gebruiken meer dan 11 000 nepshops de extensie .be !
Hoe kan je een valse webshop herkennen?

  • Vreemde URL Het webadres heeft doorgaans weinig met een webshop te maken (bv. delsol-ramen-deuren.be).
  • Algemeen logo Op de startpagina staat een algemeen logo of dat van een bekend merk.
  • Copy-paste keurmerken Met tal van logo’s (bv. verified by Visa) of keurmerken (bv. eTrusted shops) willen ze je doen geloven dat de site betrouwbaar is.
  • Taalfouten "Huis" in plaats van "Start", ... Let op foutjes en slecht vertaalde woorden of zinnen.
  • Hoge kortingen De kortingen zijn vaak te mooi om waar te zijn en/of de originele prijs is niet bijster realistisch.
  • Onduidelijke retourvoorwaarden Het privacy- en retourbeleid is niet duidelijk of lijkt gekopieerd van andere sites en (slecht) vertaald.
  • Geen contactgegevens Je vindt enkel een contactformulier, geen andere gegevens over het bedrijf dat erachter zit. Problemen met een webshop ?

Bron : Test Aankoop

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Archeosite en Museum van
Korting van 10% voor de eigenaar en op vertoon van de Famido...
Zaza Belle, Clown, Magiër
10 % korting met CODE "FAMIDOO"...
Lalali
Ontvang 5€ korting op je bestelling met de code FAMIDO...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo