Batterijen in kinderspeelgoed gevaarlijk!


Het aantal vergiftigingen door batterijen in kinderspeelgoed neemt toe. Hoe neem jij je voorzorgsmaatregelen?Steeds vaker vind je baby-en kleuterspeelgoed met batterijen. In de Verenigde Staten stelde men de laatste jaren een stijging vast in het aantal vergiftigingen bij kinderen door batterijen.

In 1995 ging het in de Verenigde Staten om 22.000 kinderen die de spoeddiensten van het ziekenhuis bezochten. In 2015 is dat aantal gestegen tot 43.000 spoedgevallen; een stijging van 4,4% in twee decennia. In de meeste gevallen ging het om ingeslikte munten, gevolgd door speelgoed, sieraden en batterijen. Tussen 1995 en 2015 was er een grote toename te zien van het aantal ingeslikte knoopbatterijen (van horloges, afstandsbedieningen en elektronisch speelgoed). De grote stijging in de VS wordt toegewezen aan het feit dat steeds meer speelgoed en andere producten met batterijen in huis, op scholen en andere plekken met kinderen te vinden zijn. Vooral kleine glimmende voorwerpen zijn voor kinderen extra aantrekkelijk om in de mond te stoppen.

Juist deze batterijen kunnen ernstig letsel veroorzaken aan de gevoelige ingewanden van kleinere kinderen. Het probleem bij ingeslikte batterijen is dat het maagzuur de batterij aantast en de batterij begint te lekken. De lekstroom beschadigt de ingewanden en perforeert slokdarm en maag. Vooral lithiumbatterijen zijn erg gevaarlijk. Een batterij moet maximum 2 uur na het inslikken er uitgehaald worden. In Amerika is er nu zelfs een hotline om dergelijke vergiftigingen onmiddellijk te behandelen. Ook na het verwijderen van een batterij uit de slokdarm kunnen kinderen tot een maand later last krijgen van onverwachte bloedingen of een slokdarmperforatie.

Batterijen in kinderspeelgoed

Er is, met andere woorden, een goede reden waarom batterijen in kinderspeelgoed steeds goed afgelsoten worden met schroeven en vijzen. Een goede raad; sluit de batterijhouder in kinderspeelgoed altijd weer met een schroevedraaier en laat geen oude batterijen rondslingeren.

Reacties


Meest gelezen :Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
Mijn kortingen
Gasthuismuseum St.-Dimpna
Korting van € 1,00 op vertoon van de famidookaart....
De scheepsliften
Groepstarief op vertoon van Famidoo lidkaart....
Internationale Tweedaagse
Kinderen tot en met 12 jaar betatelen slechts € 3. Led...
Meer kortingen [+]

Website developed by MooGoo