Maria Lichtmis


Mmm... !!! Wie denkt aan Maria Lichtmis, denkt aan pannenkoeken die traditioneel op die dag gegeten worden. Vandaar trouwens de spreuk:" Al is het vrouwtje nog zo arm, bij lichtmis zet zij haar pannetje warm ."

Maria Lichtmis, of kortweg Lichtmis, is een christelijk feest dat jaarlijks op 2 februari gevierd wordt. De feestelijkheden die plaatsvinden, gaan terug op een eeuwenoude traditie. De Mariafeesten zijn in de 7de eeuw van het Oost-Romeinse Rijk overgenomen in het Westen. Marie Lichtmis was zo het eerste Mariafeest waarvoor processies werden georganiseerd met brandende kaarsen.

Lichtmis is gebaseerd op een Joods gebruik waarbij vrouwen, volgens de voorschriften van Moses, om zich te zuiveren 40 dagen na de geboorte van een kind, in de tempel een lam of twee duiven offerden. Om de dag te gedenken dat Maria dit ook deed, werd dit feest door paus Celasius in het leven geroepen.

Vandaag staat Maria Lichtmis niet meer bekend om die eeuwenoude tradities maar staat de dag bekend als ’pannenkoekendag’! Er zijn nog talrijke gebruiken en legendes die die feest omringen.

Zo wordt Lichtmis ook beschouwd als een geluksbrenger. Het omhoog gooien van de pannenkoek met de rechterhand terwijl men iets van goud in de linkerhand heeft, brengt geluk!
De pannenkoeken, met hun ronde vorm en goudachtige kleur, symboliseren tevens de zon en herinneren zo aan het feit dat de lente voor de deur staat. Voor de boeren heeft dit de symbolische betekenis dat het tijd is om opnieuw aan het werk te gaan.

Heb je ook zin om pannenkoeken te bakken om Lichtmis te vieren? Neem dan alvast eens een kijkje in onze rubriek recepten om ideeën op te doen!
Smakelijk!

Katrien,

redactrice

Reacties


  Over hetzelfde onderwerp :

Meest gelezen :  Blijf op de hoogte ! Activiteiten, recepten, wedstrijden, …
  Mijn kortingen
  Internationale Tweedaagse
  Kinderen tot en met 12 jaar betatelen slechts € 3. Led...
  Zwangerschapsmassage
  20% korting op vertoon van uw Famidoo kaart...
  Familiepark De Sierk
  extra plezier voor leden van Famidooclub!...
  Meer kortingen [+]

  Website developed by MooGoo